top of page

Wat is een Retreat? En is dat iets voor mij?

In mijn omgeving krijg ik regelmatig de vraag wat een retreat nu eigenlijk inhoudt? Dit bracht mij op de gedachte om uit te leggen wat een retreat precies inhoudt, wat het jou zou kunnen opleveren en hoe TWIINS haar invulling daaraan geeft.

JEZELF TERUGTREKKEN

De vertaling van het woord retreat vanuit het Engels is retraite in het Nederlands. Retraite betekent letterlijk ‘terugtrekken’ of ‘afzonderen’. Wanneer je een plek in de schaduw onder de boom vindt, is dat bijvoorbeeld de perfecte retraite voor jou om te ontsnappen aan de zon.

Al van oudsher gingen soldaten in retraite. Zo trokken de soldaten zich terug wanneer ze een nederlaag hadden te verwerken, om hun wonden te likken en moed te verzamelen voor een nieuwe strijd. Als je erover nadenkt is dit eigenlijk een heel natuurlijk verloop.

LETTING GO OF THE OLD

Tegenwoordig trekken we nog steeds ten strijde. Het gaat nu vaak om de innerlijk strijd. De strijd die je voert tegen een eindeloze gedachtestroom of emoties die je ervaart zoals verdriet door gebeurtenissen uit het verleden of angst en onzekerheid over de toekomst.

In retraite gaan en jezelf even terugtrekken om deze strijd te laten voor wat het is en in alle rust te kunnen genieten en ontspannen, is iets wat we eigenlijk te weinig doen. Terwijl dat heel gezond is en we het hard nodig hebben, evenals bovengenoemde soldaten.

In retraite gaan is je terugtrekken op een plek veelal omringd door prachtige natuur. Om tot jezelf te komen. Je neemt afstand van je werk, partner, verplichtingen en dagelijkse afleidingen, om rust in je hoofd en lichaam te vinden en volledig te kunnen ontspannen, zodat er ruimte ontstaat om het oude los te laten.

NEW ENERGY

In retraite gaan is geen doel op zich. Je trekt je terug zodat er ruimte ontstaat om je meer bewust te worden en tot inzichten te komen. Op die manier krijg je nieuwe energie om je leven te vervolgen. In Retraite gaan kun je zien als een ‘oefening voor het leven’.

Een ieder heeft af en toe een pauze nodig om alles wat hem of haar bezighoudt te overzien en in alle rust op te laden. Hoe voel je je eigenlijk? En waar voel je dat in je lichaam? Je neemt de tijd gehoor te geven aan wat je lichaam en geest je te vertellen hebben. Loslaten van het oude en omarmen van het nieuwe.

VAN STILTE TOT YOGA RETREATS

Tegenwoordig worden retreats in verschillende vormen aangeboden. Vanaf een dag tot een

aantal weken, in binnen- of buitenland, individueel of in groepsverband. Meestal op prachtige plekken omringd door of in de natuur. Velen van ons kennen de retraite, waarbij je een aantal dagen in stilte in een klooster verblijft om het kloosterleven te ervaren.

Een andere vorm van een retraite is de Vipassana. Een retraite, waar je in stilte mediteert. Vipassanameditatie nodigt je uit je subjectieve waarheid te onderzoeken. Je gaat de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Daarnaast zijn er ook talloze Yoga retreats. Tijdens een yoga retreat worden verschillende yogalessen aangeboden en word je ondergedompeld in de yoga levensstijl, vaak in combinatie met gezonde voeding.

Alle retreats hebben in ieder geval een ding gemeen. Ze staan voor een periode waarin je tijd neemt voor jezelf om te reflecteren, te verdiepen en te vertragen. Je stapt uit je dagelijkse leven met alle verplichtingen en neemt letterlijk afstand. Aandacht voor jezelf in plaats van je omgeving. Met zo min mogelijk afleiding zodat je tot nieuwe inzichten komt die je persoonlijke ontwikkeling en groei bevorderen.

WAT LEVERT HET OP?

Wat je eruit haalt hangt helemaal van jezelf af. Zo zijn er mensen die levensveranderende keuzes maken na een retreat tot mensen die gewoon op dezelfde voet verder gaan met mooie inzichten, volledig ontspannen en zelfbewust. En beide is prima!

10 redenen om een retreat te volgen

Wat zijn nu redenen om een retreat te volgen? Hieronder volgt een overzicht van een aantal redenen om een retreat te volgen. Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan is een Island retreat wellicht iets voor jou!

1. Je wilt je volledig kunnen ontspannen en opladen in een mooie omgeving in de natuur.

2. Je bent dol op yoga of nieuwsgierig naar wat yoga voor jou zou kunnen betekenen.

3. Je wilt leren hoe je meer in het nu kunt zijn en kunt genieten van elk willekeurig moment.

4. Je wilt meer inzicht in de brandstof (motivatie) achter je denken, doen en voelen.

5. Je loopt telkens tegen dezelfde ‘obstakels’ aan die jou ervan weerhouden rust te ervaren in je hoofd en lichaam en wilt je vastgeroeste patronen doorbreken.

6. Je bent op zoek naar praktische tips en handvaten om te ontspannen en die ontspanning

vast te houden in je dagelijkse leven.

7. Je wilt jezelf beter leren kennen zowel lichamelijk als je mindset.

8. Je wilt een weekend lang gezond eten en ervaren wat dat voor je lichaam en geest betekent.

9. Je bent nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, yoga en mindfulness.

10. Je bent klaar voor een bijzondere ervaring met een groep inspirerende vrouwen

TWIINS ISLAND RETREAT TEXEL

Tijdens de TWIINS Island retreat trek je je letterlijk terug en neem je tijd voor jezelf om te werken aan een betere balans tussen lichaam en geest. Dat is waar het in onze retreat om gaat. Je neemt afstand van je omgeving en dagelijkse routine om te ontspannen en tot rust te komen, omringd door de prachtige natuur van Texel.

De yogalessen, trainingen, meditatie, mindfulness en gezonde voeding zorgen ervoor dat je even helemaal tot jezelf komt en volledig ontspannen en opgeladen weer terug naar huis keert.

YOGA | RELAX YOUR BODY

Yoga zorgt ervoor dat je je bewust wordt van dat deel van jou dat ook aandacht verdient. Tijdens de retreat worden Hatha yogalessen verzorgd, waarin je aan je lichaam werkt. De yoga is er op gericht je lichaam sterk en fit te maken en bewust te worden van eventuele spanningen in je lichaam. Daarnaast worden ademhalingsoefeningen aangereikt, die je helpen te concentreren op je lichaam. Want wanneer je ademhaling rustig is, is je geest dat ook.

MIND | RELAX YOUR MIND

Gedurende de retreat leer je hoe je kunt ontspannen. De trainingen zijn onder andere gericht op het krijgen van inzicht om je hoofd leeg te maken en rust te ervaren en vast te houden in je dagelijkse leven. Je leert patronen te herkennen die jou ervan weerhouden deze rust vast te houden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan mindfulness en meditatie, zodat er ruimte ontstaat voor inzicht en bewustwording.

Gun jij jezelf een weekend totale rust en ontspanning? Kun jij wel een ‘pauze’ gebruiken om op te laden? Neem dan een kijkje op www.TWIINS.nl voor meer informatie, data en kosten.

Bronnen:

https://www.vocabulary.com/dictionary/retreat

http://www.arhantayoga.nl/yoga-retraite-india

http://retraite.startpagina.nl

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
bottom of page